Bérszámfejtés

A bérszámfejtés egy kötelezettség, minden olyan vállalkozásnak, amelyiknek van bejelentett alkalmazottja. És ez nem csak a bérek rögzítését jelenti!

Azt gondolják, hogy a bérszámfejtés egy automatizált folyamat? Nem az!

Részben ügyfeleinktől származó téves elképzelés, hogy egy könyvelőiroda, aki bérszámfejtés szolgáltatást is nyújt – természetesen ez nálunk is egy alapszolgáltatás – a szolgáltatásai között, az csupán egy olyan adminisztrációs tevékenységet végez, ami egy számítógépes szoftver segítségével adatokat rögzít. És ebben ki is merül ez a tevékenység. Bár így lenne! De a valóság az, hogy ezt a folyamatot – bármennyire is szeretnénk – sajnos nem lehet automatizálni.
Persze, ha a bérszámfejtés csupán annyi lenne, hogy a bér összegét a bevételből levonjuk, majd kifizetjük a munkavállalónak, akkor ezt valóban lehetne automatizálni. Hogy mindenki számára értehető legyen, az alábbiakban megmutatjuk konkrét példákkal, hogy miért van ez így.
Az első, igen egyszerű példa, ami talán a leggyakoribb, amikor egy munkavállaló kiesik a munkavégzésből. Ez lehet egy betegség, de más egyéb miatt is előfordulhat. Ezen a ponton az automatizmus már fel is borult.
Automatikus lehetne, legalább a kifizetés dátuma, ha a bérek kifizetése valamennyi vállalkozásnál azonos napon történne. De ez sem így van. Irodánkban a bérszámfejtéssel foglalkozó kollégák rendszerint több vállalkozásnak is bérszámfejtenek. És bizony nem minden munkáltató ugyanazon a napon fizeti a béreket.
És ha ez a két példa nem lenne elég, több vállalkozásnál is előfordulnak különböző juttatások, túlóraelszámolások, hóközi kifizetések, Cafetéria vagy egyéb béren kívüli juttatások elszámolása, kifizetése. És akkor a táppénzről még nem is beszéltünk.
És mindazt, amiről eddig szó volt, azt pontosan, a törvényi előírásoknak megfelelően kell elvégeznünk, ami időnként megváltozik. Tehát így talán érthető, hogy a bérszámfejtés igen összetett, és nem automatizálható folyamat.

A következő néhány pontban konkrétan nézzük át a bérszámfejtés területeit

Az előző fejezetben említett rövid példák mellet most nézzük meg néhány pontban konkrétan összefoglalva, hogy melyek azok a feladatok, amelyek a bérszámfejtés körébe tartoznak!

A bérszámfejtés során

  • kiszámoljuk a munkabéreket terhelő adókat, járulékokat,
  • ehhez kapcsolódva figyelemmel kell kísérni a bérek változásit, mint például a fizetésemelések,
  • nyilván kell tartanunk mind a kötelező, mind az adható bérkiegészítéseket,
  • le kell jelentenünk a betegnapokat, és természetesen ki kell számolnunk a táppénzt,
  • amennyiben a munkavállalónak gyereke, gyerekei vannak, úgy el kell számolni a gyermek(ek) után járó kedvezményeket,
  • előfordulhatnak túlórák, azokat el kell elszámolnunk,
  • lehetnek kiküldetések is, és ez esetben nyilván kell azokat is tartani,
  • és természetesen rögzítenünk kell a szabadságolást is.

És ez a felsorolás a teljesség igénye nélkül készült. Ez csupán kiemeli a bérszámfejtés során elvégzendő legfontosabb feladatokat. Nagy valószínűséggel talán már ebből is érzékelhető, hogy a bérszámfejtés is egy olyan terület, ami alapos szakmai tudást, felkészültséget, folyamatos képzést és nem utolsó sorban a törvényi változások folyamatos figyelemmel kísérését igényli.
Tehát ha Önöknek egy magasan képzett, megbízható, profi szakemberekkel végzett bérszámfejtés kell, akkor keressenek bennünket. Az elmúlt több mint húsz év a garancia a minőségre!